Our Most Unusual Customer Ever

Vår mest ovanliga kund någonsin


Några kända personer äger LakeMat Pros, MuckMat Pros och Boatlift Mats. Vi kan inte säga vem, men vi är i Michigan, så om du följer Detroits musik eller sport kanske du har en aning.


Vår mest unika kund är inte känd — men hans förfader är världskänd, eller ökänd — och du vet vem han är.


Jag fick ett samtal från en kille som har en stuga i norra Michigan. Hans granne har MuckMat Pros och han tyckte att de var fantastiska. Han ville stanna vid vår butik och hämta lite MuckMat på väg upp till sin stuga.

Jag frågade hans efternamn via telefon.

"Tepes", svarade han, "T-e-p-e-s. "

”Tepes?” Jag frågade.

”Ja, Tepes”, svarade han.


Jag hade skrivit om en man som hette Tepes.

Jag kunde inte motstå. "Så... Hur mår din farfars farfars farfars farfar?"

"Han är fortfarande död - hoppas jag!" Vi skrattade båda.

"Du blir tillfrågad så mycket, jag slår vad om", sa jag.

"Faktiskt har ingen nämnt det på förmodligen 25 år," sa han.

Jag var exalterad över att träffa honom.


År tidigare skrev jag för Grand Rapids Press. En halloween blev jag tillfrågad om en del om Vlad Tepes.

Lilla Vlad Tepes pappa var Vlad Dracul. Dracul betydde drake (eller djävulen). Vlads pappa var medlem av "Drakens Orden", ett gäng kristna riddare som kämpade mot den osmanska turkarnas invasion av Europa på 1400-talet.

Lilla Vlad var känd som Vlad Dracula – vilket betyder "Vlad, Drakens Son", inspirationen till Bram Stokers ikoniska vampyrroman , Dracula. Uttalas "Dra-cool-la", med betoningen på "cool", det är roligt att säga högt.

Vlad styrde Walachia, som tillsammans med Transsylvanien och Moldavien utgör det moderna Rumänien där han ses som en figur av George Washington-typ, efter att ha räddat sitt land och Europa genom att hålla osmanerna på avstånd.

Självklart, vissa ser honom som ett monster...

Hans taktik var extrem; spetsa fångar och lämna dem längs vägar som osmanerna reste.

En historiker som reste med den osmanska armén mindes att han kom till en dal med en stor fruktträdgård. När de kom närmare såg de att fruktträdgården faktiskt var 20 000 tillfångatagna osmanska soldater spetsade på träpiggar. Den osmanska armén drog sig tillbaka i fasa.

Vlads brutalitet gjorde honom ökända. Det uppskattas att han spetsade över 100 000 människor - ottomaner, ungrare och alla andra som irriterade honom. Namnet Tepes betydde "spädare. ”  Det blev efternamnet på alla Vlads arvingar, inklusive hans många oäkta barn.


Och så blev det, jag träffade en Vlad Tepes-ättling och hans fru i vår butik i Caledonia, Michigan.

"Hej Mr. och Mrs. Tepes, jag förväntade mig inte att se dig förrän efter mörkrets inbrott, sa jag.

"Vi har riktigt mörkt tonade rutor i SUV:n", svarade han, "håller solen ute. ” 

Jag visade honom MuckMat-lådorna. Han noterade att de liknade krypterna de sov i hemma. Vi pratade i en timme och gjorde massor av väldigt otäcka vampyrreferenser. Han hade inget emot våra plastpålar. "Så länge de inte är träpålar är de okej med mig", sa han.

Vi laddade upp hans MuckMat Pro och de körde iväg. Det var nästan mörkt — och de var hungriga...

De var väldigt trevliga människor, med ett fantastiskt sinne för humor – och en väldigt grumlig, ogrässtrand. Deras MuckMat-proffs eliminerade sjöar ogräs som Vlad Dracula eliminerade de invaderande ottomanerna, bara utan spetsningsdelen.


Väl hemma satt jag med min fru på vår veranda. Coyotes började yla över sjön. ”Hör du”, sa min fru, ”hör du dem?”

”Ja”, svarade jag. “Lyssna på dem. Nattens barn. Vilken musik de gör. Ha, Ha, Haaaaaa...

"Du är konstig", sa hon.

"Den lyckligaste mannen som går på denna jord är den som hittar ... sann kärlek. ”

      —Bram Stokers Dracula


Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.